Skapa rätt ljus

När du ska sätta upp LED downlights gäller det att välja rätt ljusstyrka och rätt färgtemperatur så att du ger ditt hem den rätta känslan. Om du inte är helt säker på vilken ljusstyrka och färgtemperatur som passar bäst där du har monterat dina LED downlights bör du bara köpa någon enstaka lampa och testa först. Då kan du få en känsla för vilken ljusstyrka och färgtemperatur du bör välja.

Här på leddownlights.se ska du nu få några tips och råd som hjälper dig att hitta rätt LED downlights redan från början.

Välj rätt ljusstyrka

  • Ofta brukar LED lampor på 4 Watt (210 Lumen) funkar bra i de flesta rum. De är något svagare än vad en glödlampa på 25 Watt är och det räcker gott och väl eftersom man har många downlights i taket. Så börja med att testa några sådana LED lampor innan du köper fler.
  • Om du vill testa ett lite starkare ljus kan en 6-Watts LED lampa med 360 Lumen funka bra om du använder dimmer. En sådan lampa är något svagare än en glödlampa på 40 Watt, men starkare än så behöver LED downlights sällan vara.
  • Om du ska sätta LED downlights under ett köksskåp bör du välja mindre downlights med en svagare ljusstyrka än ovan.

Välj rätt färgtemperatur

  • Överlag funkar LED lampor som har ett varmvitt ljus bäst, det vill säga ett ljus på cirka 3000 k. Det ger ett mjukt fint ljus om ljusstyrkan är den rätta.
  • LED downlights med ett kallvitt ljus på cirka 5000 k plockar fram färger och kontraster men tyvärr känns detta ljus lite väl sterilt. Dessa LED lampor lämpar sig därför bäst i kontorsmiljöer och i moderna, strama kök.