Montera infällda downlights

Om du funderar på att sätta upp den snyggaste varianten av LED downlights, det vill säga infällda downlights, men inte riktigt vet hur man gör ska du läsa vidare, för nu ska vi på leddownlights.se visa dig hur man gör.

Montera downlights – steg för steg

1. Beräkna hur många downlights du behöver. Du behöver ungefär en lampa per kvadratmeter, men det är naturligtvis en smaksak.

2. Införskaffa rätt sorts downlights. Du bör naturligtvis undvika downlights med halogenlampor eftersom de kan bli oerhört varma och är därmed brandfarliga. Dessutom drar de mycket ström. Du måste även välja rätt sorts armatur. Om du ska montera dina LED downlights över badkaret eller i duschen ska du välja en IP44-armatur och minst IP24 i resten av badrummet/duschrummet.

3. Gör hål i taket. Du kan behöva upp till 10 cm i byggnadsdjup där du ska fästa dina LED downlights. I vissa fall kan man därför behöva sänka taket, något som vi också visar dig hur man gör här på leddownlights.se. Om du av någon anledning vill använda dig av halogenlampor istället för LED-lampor måste du vara extra noga med att lampan inte kommer i kontakt med isoleringen eftersom det är brandfarligt. Det är då också viktigt att rummet har bra ventilation som kyler ner halogenlampan och helst bör du använda dig av en liten skyddsbox som du placerar lampan i.

4. Montera fast dina downlights i taket enligt instruktionerna som medföljer armaturen. Observera att du som är lekman bara får ta hand om svagströmsdelen vid monteringen.

5. Anlita en elektriker som drar kopplingarna till transformatorn.