Placering av LED downlights

LED downlights passar utmärkt i de flesta rum och även utomhus i taknocken. Det är i stort sett bara i tvättrum och klädkammare som folk sällan placerar downlights, även om det också funkar bra i riktigt moderna hem. Nu ska vi på leddownlights.se ge dig några tips på var du kan placera LED downlights och vad du bör tänka på innan du sätter upp dem.

LED Downlights i badrum

Badrummet kanske är den vanligaste platsen för LED Downlights eftersom det ger badrummet en riktigt lyxig och modern känsla. Då badrummet är mycket mindre än andra rum brukar det inte heller ta lika lång tid att sätta upp downlights där som i andra rum, det kräver färre lampor och om du måste sänka taket är det inte så stort, däremot måste du vara noggrann när du gör det så att taket inte drabbas av fuktskador.

IP-klassnumrets andra siffra (som du hittar på belysningen) bör vara minst 4 om du sätter downlights i duschen, men 1 räcker för resten av badrummet.

LED Downlights i vardagsrum

Det är grymt snyggt att ha en mängd downlights i taket i det ljusa, öppna vardagsrummet. Om du har andra lampor i vardagsrummet som lyser upp rummet relativt bra kanske du kan nöja dig med 100 – 200 Lumen i taket, men om downlightsen är huvudljuskällan bör du välja LED lampor som har minst 200 Lumen i ljusstyrka.

Downlights i köket

I köket kan du sätta LED downlights både i taket och under köksskåpen över köksbänken. Downlights ovanför en riktigt snygg köksbänk/diskbänk vid en kaklad vägg kan vara riktigt effektfullt, men du bör då använda dig av riktigt små downlights och en svag ljusstyrka.

Downlights i taknocken

Idag är det mycket vanligt att man använder downlights som fasadbelysning genom att sätta dem i taknocken, vilket sprider ett snyggt ljus nedför fasaden. Om du också vill göra det måste du använda downlights som är anpassade för utomhusbruk och som har ett IP-klassnummer som slutar på minst 4.