Vad är LED?

Det är klart du har hört talas om LED lampor och LED-skärmar tidigare och du vet att LED är en mycket energisnål teknik, men vad är LED egentligen? Hur fungerar LED? Det ska leddownlights.se ge dig svar på nu.

LED – en lysdiod

LED är en förkortning för light emitting diode och är en sorts halvledardiod som lyser när den får ström. Det krävs emellertid mycket små mängder energi för att få dioden att lysa och det är därför som LED-lampan är så energisnål. En LED lampa består av en, eller ibland flera, högintensiva lysdioder som ger dig den ljusstyrka du behöver utan att det kostar dig skjortan när det är dags att betala elräkningen.

LED-teknikens historia

Redan på 1920-talet uppfanns den första lysdioden av ryssen Oleg Vladimirovitj Losev men det skulle dröja ända till 60-talet innan lysdioden blev kommersiell. 1962 lyckades man skapa ett synligt rött ljusspektrum och längre fram på 60-talet och på 70-talet lyckades man även skapa lysdioder som spred grönt och brandgult ljus. Det här ljuset var emellertid inte speciellt energisnålt, men snart började forskarna fokusera på det energisnåla blå ljuset vilket blev starten för utvecklingen mot dagens moderna LED-ljus.

Först på 2000-talet började LED-tekniken slå igenom på allvar och blev snabbt en kommersiell framgång på 2010-talet. Det är egentligen inte så konstigt eftersom LED-lampor och LED-skärmar drar mycket mindre ström än annat ljus, är mycket miljövänligare och håller mycket längre. Och om du ska köpa downlights är LED-lampor ett självklart val eftersom LED-lampor är brandsäkrare än andra lampor och för att energiåtgången blir mycket mindre på grund av att man brukar använda sig av massor av lampor när man sätter upp downlights.